Akraba Dilleri Anlamak Mümkün Mü?

Akraba Dilleri Anlamak Mümkün Mü?

Günümüzde dünya genelinde çok sayıda dil mevcuttur. Bunların sayısını kesin olarak söylemek ise oldukça güçtür. Yaşanan bu güçlüğün esas nedeni birçok lehçenin dil haline gelmesidir. Bu tür lehçelerin dil sayılıp sayılamayacağı halen tartışmalıdır.

Ayrıca dünyanın pek çok kuytu köşesinde henüz fark edilmemiş olan dillerin varlığı da yadsınamaz bir gerçekliktir. Bununla birlikte yapılan hesaplara göre ortalama 3000 ile 3500 arasında dil olduğuna karar verilmiştir.

Var olan dillerin öncelikle dil akrabalığı, dil ailesi ve dil grubu terimlerine dikkat edilir. Akraba dilleri anlamak mümkün mü sorusu ile sıklıkla karşılaşırız. Evet, dil akrabalığı dillerin ses yapısına ve söz dizimine bağlı olarak kolay ve net bir şekilde anlaşılır. Ancak akrabalık için sağlam dayanaklara ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca akraba olan dilleri konuşan kişilerin aynı soydan geldiği inanışı yanlıştır. Akraba dilleri konuşanlar soydaş olabileceği gibi, farklı soylardan da gelebilir. Bu nedenle genelleme yapmamak gerekir.

Köken Bakımından Akraba Olan Dilleri Anlamak

Dil akrabalıkları incelendiğinde köken bakımından benzer olan dillerin akraba olduğu görünür. Dünya genelinde var olan başlıca dil aileleri ise şu şekilde sıralanabilir:

1- Hint - Avrupa Dilleri Ailesi

  • Asya Kolu: Hintçe, Farsça, Ermenice
  • Avrupa kolu: Almanca, İngilizce, Felemenkçe (Germen Dilleri); Latince, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca (Romen Dilleri); Rusça, Sırpça, Lehçe (İslav Dilleri)

2- Hami-Sami Dilleri Ailesi: Akatça, Arapça, İbranice

3- Bantu Dilleri Ailesi: Orta ve Güney Afrika’da yaşayan Bantular’ın dilleri.

4. Çin Dilleri Ailesi: Çince ve Tibetçe

5- Ural- Altay Dilleri Ailesi:

  • Ural Kolu: Fince, Macarca, Samoyetçe
  • Altay Kolu: Türkçe, Moğolca, Mançuca

Bu akraba dillerinin her birinin kendine has özelliği mevcuttur. Dillerin özellikle köken yapısı incelenir ve ortaya çıkan sonuçlar sayesinde hangi dil aile sınıfına dahil oldukları ortaya çıkar. Örneğin; sondan eklemeli bir dil grubuna giren Türkçe, kök yapısı incelendiğinde Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlıdır.

Ural-Altay Dillerinin Özellikleri Nelerdir?

Türkçe Ural-Altay dil ailesine dahil olan dillerden biridir. Bu nedenle bu dil ailesinin genel özellikleri oldukça merak edilir. Bu özelliklerin başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ünlü uyumu söz konusudur.
  • Kelimeler sondan eklemelidir.
  • Kelimeler dilbilgisi açısından incelendiğinde dişi ya da erkek ayrımı yapılmaz.
  • Bazı çekim ekleri yapım eki olarak da kullanılır.
  • Ses, yapı ve söz dizimi açısından bu aileye bağlı olan diller benzerlik gösterir.
  • Aileye dahil olan Türkçe ve Macarca dillerinde durum ekleri, çoğul ve iyelik eklerinden sonra gelir.


İster aynı aileden olsun ister farklı aileden, günümüz dünyasında bu dillerin birbirine tercümesi büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. “Tercüme Sektörünün Yıllık Büyümesi %6’yı Aştı” başlıklı blog yazımızdan konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Üstün kalitesi ve güvenilirliği ile Focus Tercüme her zaman yanınızdadır. Ticari, Teknik, Hukuki tercüme gibi pek çok hizmetimiz ile Afganca Çeviri, Fransızca Tercüme dahil 120+ dilde çeviri ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılıyoruz.

 Focus Tercüme
Yazar Focus Tercüme 24.10.2021
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Sohbete Başla