Metaverse, kullanıcıların dijital ve son derece gerçekliği artırılmış sanal bir evrende hareket edebileceği bir platformdur. Bu platform teknolojinin bir çok öğesinin sınırlarını zorlamaktadır. Metaverse sağlayıcılar, metaverse kullanıcılarının; iş toplantıları, konferanslar ve konserler gibi sanal dünya gezilerini yapabileceği ya da metaverse kullanıcılarının arkadaşları ile çalışabilmesini, arkadaşları ile hep bağlantıda kalabilmeleri ve oyun oynayabilecekleri bir platform olacağını belirtmektedirler. Epyllion Industries’in yöneti ortağı olan Matthew Ball bu konuda “Şu anda bir sonraki internetin zirve noktasındayız” demiştir. İnternet meraklıların dikkatini çeken metaverse, internetten korkan insanların daha da korkmasını sağlamaktadır.
Ø Meta: İlk adı Facebook olan Meta, adeta teknoloji devi gibi bir konumdadır. 2014 yılında Oculus’u satın almıştır. Oculus’un satın alınması ile sanal gerçekliğe verilen önem artmıştır. Sanal gerçekliğe verilen önemle birlikte bu platforma yapılan yatırım miktarı da aynı orantıda artmıştır. Meta, dijital karakterlerin VR başlıklarının kullanılması ile seyahat, iş veya eğlence yolu ile bağlantı kurulabilecek olan sanal bir dünya öngörülmüştür. Zuckerberg metaverse’nin günümüz internetinin yerini alabileceği konusunda bir hayli inançlıdır. Ve bu konuda oldukça emin adımlar atmaktadır. Meta CEO’su Mark Zuckerberg yaptığı bir açıklamada şu cümleyi kullanmıştır. “Bir sonraki platform ve ortamda izlemekle kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz daha sürükleyici ce somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna Metaverse diyoruz.”
Ø Microsoft: Microsoft’un hali hazırda hologramları aktif olarak kullandığı bilinen bir leydir. Bu Microsoft’un bir yazılım devi olduğunun göstergesi sayılabilir. Artırılmış gerçekliği, sanal gerçeklik ile birleştirdikleri bir platforma sahiplerdir. Bu platformun adı Microsoft Mesh’dir. Bu platformda genişletilmiş gerçeklik (XR) ve karma uygulamaları geliştirilmektedir. Microsoft, sanal avatarlar ve hologram da dahil olmak üzere yapmış oldukları bu karma gerçeklik platformunu 2022 yılında Microsoft Teams platformunda yayınlayacağını duyurmuştu. Ek olarak, iş yerlerinin keşfi üzerine 3B sanal bağlantı alanlarının oluşturulması, Amerikan ordusu asker eğitimleri için artırılmış gerçeklik içeren savaş ile alakalı simülasyonların dizaynı için de Microsoft ile birlikte çalışılmaktadır. Bunların hepsinin ötesinde Xbox ürünü zaten milyonlarca oyuncuyu online şekilde birbirine bağlamaktadır.
Ø Epic Games: Fortnite gibi bir oyunun geliştiricisi olan en bilinen dev oyun şirketi Epic Games Ceo’su Tim Sweeney’dir. Tim Sweeney, Epic Games’in metaverse inşaasına yatırım yaptığını açık bir şekilde dile getirmiştir. Hatta içeriklerinden de biraz bahsetmiştir. Bu içeriklerde: Ariana Grande ve Travis Scott gibi dünyaca ünlü isimlerin konserleri bulunmaktadır. Albüm tanıtımları, film fragmanları ise bunun yanında hiçbir şey olarak kalabilir. Araştırmamızı yaparken bizi en şaşırtan şeyy Martin Luther King Jr.’ın “Bir Rüyam Var” konuşmasının yeniden ve gerçekliği arttırılmış bir şekilde düzenlenmesinin mevcut olmasıdır. MetaHuman Creator gerçeğe en yakın dijital insanları geliştiriyor, bu da gelecekteki oyunlarda dijital ikizinize istediğiniz özelleştirmeyi yapabileceğiniz anlamına gelir.
Ø Roblox: Roblox 2004 yılında kurulmuştur. Bloxburg ve Brookhaven gibi kullanıcılar burada evler inşa edebilir. İşte çalışabilir ve senaryolar oluşturup oyunlar oynayabilir. Roblox platformu da olabildiğince gerçekliğe yakın yaratılmaya çalışılmıştır. Öyle ki, oyuncuların kaykay sürebileceği sanal bir kaykay parkı “Vans World” yaratılmıştır. Bunların hepsine ek olarak kendi avatarınız için kıyafetler ve aksesuarlar deneyebilirsiniz. Bununla birlikte bu denediğiniz kıyafetler veya aksesuarları satın alabilirsiniz.
Ø Minecraft: Günümüz çocukları arasında en çok sevilen bir başka sanal evren de Minecraft evrenidir. Bu evren Microsoft yapımıdır. Bu evrende oyuncular kendi dijital karakterlerini kendileri oluşturur. İstedikleri her şeyi inşa edebilme gibi bir olanakları bulunmaktadır. Fiziksel bakımda lego dünyasına eşdeğer gelmektedir. Fakat Minecraft evrenine legodan farklı olarak gerçek kişiler, arkadaşlarınızla iletişime geçebilir ve sanal gerçeklikte beraber ev yapabilir, barınaklar inşa edebilir ve hatta bir saray bile inşa edebilirsiniz. Pandemi esnasında kullanım oranı bir hayli artan Minecraft çocukları arasında popülaritesi artmıştır. Pandemi esansında kullanım oranın artmasının en büyük sebebi çoğunlukla çocukların sosyalleşme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Sanal gerçeklik sayesinde çocuklar arkadaşları ile metaverse ortamında buluşup vakit geçirebilmişler ve beraber oyun oynayabilmişlerdir.
Yani genel olarak metaverse günümüzün, sosyalleşme ihtiyacını tamamen sanal gerçeklik üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik olabileceği söylenebilir.
. Peki, buna göre markaların metaverse hakkında neleri bilmesi gerekmektedir incelemek için tıklayınız.